Dzieci uwielbiają słodycze oraz fast foody w każdej postaci. Idealną alternatywą jest przygotowanie pysznych, zdrowych oraz domowych przepisów z daniami słodkimi lub słonymi dla naszych pociech. Co dobrego można przyrządzić dzieciom? Jak mogą wyglądać zdrowe potrawy dla dzieci? Zapoznajcie się z naszym artykułem.
1. Kluski leniwe bez ziemniaków
Kluski leniwe, to danie uwielbiane przez dzieci w różnym wieku. Często serwowane są w przedszkolach oraz szkołach. Te i inne zdrowe słodycze dla dzieci są proste w wykonaniu.
Składniki:
- jajko
- 250 g mąki
- 700 g twarogu tłustego lub półtłustego
- szczypta soli
- masło do polania
- cukier do smaku
- cynamom lub kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Na początek przepuścić twaróg przez praskę. Dodać do tego jajko i mąkę, a następnie zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto klei się, to dodać jeszcze trochę mąki. Z wyrobionego ciasta uformować wałki, lekko spłaszczyć i kroić pod skosem. Do gotującego się garnka z osoloną wodą, wrzucić kluski i gotować przez 5 minut, do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Pyszne kluski leniwe podawać z odrobiną masła, cukru, a także można dodać odrobinę cynamonu lub kakao.
2. Makaron z serem białym na słodko
Makaron z białym serem, to potrawa, którą zna każdy z nas z dzieciństwa. Jest do idealne danie do szybkiego przyrządzenia. Na pewno zasmakuje każdemu dziecku.
Składniki:
- 300 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 500 g makaronu świderki, muszelki lub kolanka
- 6 łyżek masła
- szczypta soli
- cukier do posypania
Sposób przygotowania:
W osolonej wodzie ugotować makaron. W międzyczasie rozpuścić masło w rondelku oraz pokruszyć twaróg. Ugotowany makaron odcedzić i dać go z powrotem do garnka. Następnie posypać go cukrem oraz dodać pokruszony twaróg. Wszystko razem wymieszać. Tak podane danie podawać z roztopionym masłem.
3. Naleśniki z dżemem
Naleśniki z dżemem to idealne danie dla małego łasucha. Można podawać je na ciepło lub zimno – na śniadanie, obiad albo kolację.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 jaja
- 250 ml wody gazowanej
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- słoik dżemu niskosłodzonego, np. truskawkowego lub wiśniowego
- olej lub masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Do przygotowanej miski wbić jajka i zmiksować je. Do nich dodać wodę gazowaną, mleko, mąkę, masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na około 10 minut, a następnie ponownie wszystko zmiksować, aby nie było żadnych grudek. Wyciągnąć patelnię, dodać na nią odrobinę oleju lub masła i rozprowadzić po niej. Po rozgrzaniu patelni wlewać ciasto naleśnikowe po jednej chochelce, a kolejno poruszać patelnią żeby ciasto rozlało się po całej patelni. Naleśniki smażyć z obydwóch stron na jasnozłoty kolor. Usmażone naleśniki wysmarować w środku z dżemem i poskładać je na pół lub zwinąć w rulon.
4. Warzywne frytki
W domowych warunkach można przygotować zdrowe, domowe fast foody, które pokochają dzieci. Wypróbuj przepisu na warzywne frytki.
Składniki:
- marchewka
- ziemniak
- pietruszka
- batat
- seler
- burak
- białko jajka
- zioła do posypania, np. prowansalskie
- oliwa z oliwek do polania warzyw
Sposób przygotowania:
Umyć i obrać wszystkie warzywa, a potem pokroić je w słupki. Białko oddzielić od żółtka, przygotowanym białkiem posmarować warzywa, dzięki temu będą one chrupiące po upieczeniu. Warzywa posypać ziołami, przełożyć je na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, polać je oliwą i przemieszać je. Ustawić temperaturę na piekarniku na 200 stopni i piec je przez 30 minut. Po 15 minutach przemieszczać warzywa i piec dalej przez kolejne 15 minut. Warzywne frytki można podawać z ulubionym sosem, które uwielbiają dzieci, np. ketchupem.
5. Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami kolejne danie znane nam z dzieciństwa. Ten przepis jest bardzo prosty do wykonania, więc samemu można przygotować potrawę w domu.
Składniki:
- 200 g ryżu
- 4 jabłka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu do posypania
Sposób przygotowania:
Postawić osoloną wodę na ryż, a potem gotować go przez około 15 minut. Najlepiej w tym czasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W garnku rozpuścić masło, dodać do niego potarte jabłka z cukrem i gotować je, co jakiś czas mieszając. Dusić jabłka przez kilka minut. Po ugotowaniu odcedzić ryż, a później najpierw nakładać na talerz ryż, a na to jabłka. Można na sam koniec dodać odrobinę cynamonu do posypania, jeśli dziecko lubi go.
Jest wiele przepysznych, zdrowych oraz domowych dań, które każde dziecko z chęcią zje. Jeśli może pomóc mamie, tacie lub innemu dorosłemu w przygotowaniu ich, to nie tylko zintegruje rodzinę, lecz także da satysfakcję z samodzielnie przyrządzonego posiłku.
Podrzucam też przepis na kreatywne ciasteczko KLIK