Dzieci uwielbiają słodycze oraz fast foody w każdej postaci. Idealną alternatywą jest przygotowanie pysznych, zdrowych oraz domowych przepisów z daniami słodkimi lub słonymi dla naszych pociech. Co dobrego można przyrządzić dzieciom? Jak mogą wyglądać zdrowe potrawy dla dzieci? Zapoznajcie się z naszym artykułem.

1. Kluski leniwe bez ziemniaków

Kluski leniwe, to danie uwielbiane przez dzieci w różnym wieku. Często serwowane są w przedszkolach oraz szkołach. Te i inne zdrowe słodycze dla dzieci są proste w wykonaniu.

Składniki:

  • jajko
  • 250 g mąki
  • 700 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • szczypta soli
  • masło do polania
  • cukier do smaku
  • cynamom lub kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Na początek przepuścić twaróg przez praskę. Dodać do tego jajko i mąkę, a następnie zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto klei się, to dodać jeszcze trochę mąki. Z wyrobionego ciasta uformować wałki, lekko spłaszczyć i kroić pod skosem. Do gotującego się garnka z osoloną wodą, wrzucić kluski i gotować przez 5 minut, do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Pyszne kluski leniwe podawać z odrobiną masła, cukru, a także można dodać odrobinę cynamonu lub kakao.

2. Makaron z serem białym na słodko

Makaron z białym serem, to potrawa, którą zna każdy z nas z dzieciństwa. Jest do idealne danie do szybkiego przyrządzenia. Na pewno zasmakuje każdemu dziecku.

Składniki:

  • 300 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 500 g makaronu świderki, muszelki lub kolanka
  • 6 łyżek masła
  • szczypta soli
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

W osolonej wodzie ugotować makaron. W międzyczasie rozpuścić masło w rondelku oraz pokruszyć twaróg. Ugotowany makaron odcedzić i dać go z powrotem do garnka. Następnie posypać go cukrem oraz dodać pokruszony twaróg. Wszystko razem wymieszać. Tak podane danie podawać z roztopionym masłem.

3. Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem to idealne danie dla małego łasucha. Można podawać je na ciepło lub zimno – na śniadanie, obiad albo kolację.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 4 jaja
  • 250 ml wody gazowanej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • słoik dżemu niskosłodzonego, np. truskawkowego lub wiśniowego
  • olej lub masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Do przygotowanej miski wbić jajka i zmiksować je. Do nich dodać wodę gazowaną, mleko, mąkę, masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na około 10 minut, a następnie ponownie wszystko zmiksować, aby nie było żadnych grudek. Wyciągnąć patelnię, dodać na nią odrobinę oleju lub masła i rozprowadzić po niej. Po rozgrzaniu patelni wlewać ciasto naleśnikowe po jednej chochelce, a kolejno poruszać patelnią żeby ciasto rozlało się po całej patelni. Naleśniki smażyć z obydwóch stron na jasnozłoty kolor. Usmażone naleśniki wysmarować w środku z dżemem i poskładać je na pół lub zwinąć w rulon.

4. Warzywne frytki

W domowych warunkach można przygotować zdrowe, domowe fast foody, które pokochają dzieci. Wypróbuj przepisu na warzywne frytki.

Składniki:

  • marchewka
  • ziemniak
  • pietruszka
  • batat
  • seler
  • burak
  • białko jajka
  • zioła do posypania, np. prowansalskie
  • oliwa z oliwek do polania warzyw

Sposób przygotowania:

Umyć i obrać wszystkie warzywa, a potem pokroić je w słupki. Białko oddzielić od żółtka, przygotowanym białkiem posmarować warzywa, dzięki temu będą one chrupiące po upieczeniu. Warzywa posypać ziołami, przełożyć je na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, polać je oliwą i przemieszać je. Ustawić temperaturę na piekarniku na 200 stopni i piec je przez 30 minut. Po 15 minutach przemieszczać warzywa i piec dalej przez kolejne 15 minut. Warzywne frytki można podawać z ulubionym sosem, które uwielbiają dzieci, np. ketchupem.

5. Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami kolejne danie znane nam z dzieciństwa. Ten przepis jest bardzo prosty do wykonania, więc samemu można przygotować potrawę w domu.

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cynamonu do posypania

Sposób przygotowania:
Postawić osoloną wodę na ryż, a potem gotować go przez około 15 minut. Najlepiej w tym czasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W garnku rozpuścić masło, dodać do niego potarte jabłka z cukrem i gotować je, co jakiś czas mieszając. Dusić jabłka przez kilka minut. Po ugotowaniu odcedzić ryż, a później najpierw nakładać na talerz ryż, a na to jabłka. Można na sam koniec dodać odrobinę cynamonu do posypania, jeśli dziecko lubi go.

Jest wiele przepysznych, zdrowych oraz domowych dań, które każde dziecko z chęcią zje. Jeśli może pomóc mamie, tacie lub innemu dorosłemu w przygotowaniu ich, to nie tylko zintegruje rodzinę, lecz także da satysfakcję z samodzielnie przyrządzonego posiłku.


Podrzucam też przepis na kreatywne ciasteczko KLIK

0
Would love your thoughts, please comment.x