Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, magiczny czas…życzenia, choinka, prezenty, ale i wigilijne potrawy. Jak przystało na polską gospodynię, będę gotować, piec i smażyć. Jednak w lepieniu pierogów i uszek nie jestem najlepsza…Mam jednak wspaniałą pomoc 🙂 Książkę kucharską “Polska. Nasza  kuchnia w nowej odsłonie”. Znalazłam w niej masę przepisów, garść nowatorskich inspiracji kulinarnych, a wszystko doprawione polską historią, tradycją i pięknymi zdjęciami.

 

Autorka Zuza Zak zadbała o to, by w książce znalazły się przepisy polskiej kuchni na każdą okazję. Natomiast wydawnictwo Egmont zadbało o piękne wydanie. Bardzo podoba mi się okładka i grubsze kartki z przejrzystym i ładnie wydrukowanym tekstem oraz pięknymi zdjęciami. Książka jest tak ładna,że możną ją “zjeść” 🙂 Wśród wielu przepisów znalazłam też dużo ciekawostek z życia autorki, ale i polskiej historii. To książka, która jest praktyczna, ale i wspaniale prezentuje się na półce. Jako młoda, świeżo upieczona polska gospodyni, zaledwie kilka tygodni na swoim garnuszku, dumnie postawiłam ją na półce z książkami 🙂 Sięgam po nią często bo znajduje w niej przepisy na smaczne potrawy na co dzień i od święta.

 

“Polska. Nasz kuchnia w nowej odsłonie” – co kryje się w środku…

 

Książka ma, aż 256 stron. Znajdziemy w niej wprowadzenie, najważniejsze składniki, podstawy, indeks oraz rozdziały pełne przepisów. Oto one:

– Śniadanie i pieczywo
– Zupy
– Potrawy mięsne
-Ryby
– Warzywa, rośliny strączkowe i kasze
– Kluski i pierogi
– Zakąski
– Koktajle
Z tą książką upiekę rogaliki z konfiturą z bzu,puszystą pszenną chałkę z rodzynkami, ugotuję krupnik na zimowe dni, nawet mogę zrobić placek zbójnicki z gulaszem dla męża i wiele, wiele, wiele więcej..A wszystkie przepisy pochodzące z polskiej kuchnia mają nutkę “szaleństwa”, jakiś niebanalny składnik, mały akcent, który sprawia, że to nasza kuchnia w nowej odsłonie 🙂 Wiem, że dzięki tej książce przygotuje śniadanie, obiad,deser, świąteczne potrawy, ale i karnawałową kolacje.  Oprócz przepisów znalazłam też ilustrowaną instrukcje na lepienie, wspomnianych już, pierogów i uszek.
 

 

Lubicie polską kuchnie? Jaka jest Wasza ulubiona potrawa? 

P.S “Polska. Kuchnia w nowej odsłonie” na pewno będzie dobrym prezentem dla kogoś, kto lubi gotować 🙂
8
0
Would love your thoughts, please comment.x